Markkinakuva
Valikot

» Muikkumarkkinat
» Historia
» Markkinavuodet
» Kuvia
» Pielisen altaan
   Symposium

» Linkit

» Kuvia Olli Tiaisen

   näytelmästä 2009

 

 

Yhteystiedot
      vuonis@vuonis.net

      0400 170255

Tietoa muikusta
muikku on parvikala

muikkua pyydetään keskimäärin 2-3 vuotiaana.

Muikkuja
 

 

Tervetuloa Vuonislahden muikkumarkkinat sivulle
MARKKINOIDEN HISTORIAA

 Vanha kuva

Suomessa kesäkausi on varsin lyhyt, joten myös kesätapahtumat ja matkailuliikenne ajoittuvat muutamalle kuukaudelle. Tätä asiaa oli pohdittu varsin yleisesti ja kylätoiminnan vilkastumisen myötä 80–luvulla myös Vuonislahdessa, varsin voimallisestikin. Suuri Pielinen kaloineenkin oli matkailullisesti hyödyntämättä.

Kesällä 1987 keskustelivat silloinen apulais-kaupunginsihteeri Matti Taponen ja Lauri Kuivalainen tästä aiheesta. Vähän myöhemmin palattiin taas aiheeseen ja kolmantena keskustelussa oli silloinen parturimestari Kosti Heikkinen. Keskustelun tuloksena päätettiin ryhtyä selvittämään mahdollisuuksia jonkun, esim. muikun kalastukseen liittyvän tapahtuman järjestämiseksi.

 Vuonislahdessa on syksyinen kutumuikun pyynti ollut jo vuosikymmenien, ellei satojen vuosien, elämänmenoon kuuluvaa arkipäivää, joten Vuonislahteen tapahtuma voitaisiin järjestää.

Tuumasta toimeen

Ryhdyttiin, kukin tahoillaan, selvitystyöhön mahdollisuuksista tapahtuman järjestämiseksi. Kylätoimikunnassa otettiin idea innostuneesti vastaan. Joulukuun 8 päivänä 1987 pidettiin kylätoimikunnan ja kaupungin edustajien väliset neuvottelut Vuonislahden koululla. Puhetta johti silloinen kylätoimikunnan puheenjohtaja Esko Leppänen, Kaupungin edustajina olivat silloiset kaupunginjohtaja Niilo Tirkkonen, elinkeinoasiamies Markku Vuorenmaa ja apulaiskaupunginsihteeri Matti Taponen, sekä toimitusjohtaja Risto Rantakoski ja Riitta Eskola Lieksan Matkailusta. Matti Taponen Laati tilaisuudesta muistion.

Karavaanarialueelta mukana olivat Aimo Honkanen ja Aimo Kansala. Kyläläisiä edusti puheenjohtajan lisäksi Erkki Nevalainen, Kyösti Kuivalainen, Leena Tuupanen, Maija Jaatinen, Lauri Nevalainen ja Lauri Kuivalainen. Kaupunki lupasi selvittää mahdollisuutensa olla mukana kiinnostavassa hankkeessa. Päätettiin molemmilla tahoilla tehdä selvitystä asian tiimoilta ja kokoontua uudelleen lähiaikoina.

Kylä ja koko seutukunta mukana

Helmikuun 3 päivänä 1988 neuvotteluissa oli mukana lisäksi seurakunnanedustaja talouspäällikkö Ahti Matikainen ja kalastuskunnan esimies Pekka Riikonen. Päätettiin asettaa toimikunta asiaa valmistelemaan niin, että lokakuulla olisi päätapahtuma. Sovittiin valmistelevista muista toimenpiteistä. Useissa kyläläisten valmistelevissa kokouksissa oli runsaasti osallistujia. Päätettiin lähteä järjestämään Vuonislahden Muikkumarkkinat syksyllä 1988 tietoisena suuresta riskistä, joka myöhäisen ajankohdan ja tämän laajuiseen tapahtumaan liittyy.

Järjestelytoimikuntaan valittiin kylältä Lauri Kuivalainen (puheenjohtajana), Pekka Riikonen ja Kyösti Kuivalainen. Kaupunginhallitus nimesi edustajikseen yritysneuvoja Aatos Matikaisen ja toimitusjohtaja Risto Rantakosken. Matikaisen tilalle tuli 29.8 yritysneuvoja Jorma Puolanne. Alueen yrityksistä ja yhteisöistä yhteistyökumppaneiksi lupautuivat: Vuonislahden Urheilijat ry, Vuonislahden Työväenyhdistys ry, Karavaanarit, Pielisjärven seurakunta, Vuonislahden Marttayhdistys ry, Hinkkasen matkailuyritys, Vuonislahden kalastuskunta ja Kestikievari Herranniemi. Moni edellä mainituista sitoutui 1000–2000 mk suuruiseen, mahdolliseen tappiontakaukseen. Kyläläisten talkoovoimin rakennettiin myyntikojut, ym. rakenteet.

1. Vuonislahden Muikkumarkkinat

Monien vaiheiden jälkeen oli päästy siihen, että Lieksan kaupungin Vuonislahden ensimmäiset Muikkumarkkinat, joiden teemana oli "Muikku oikein Muikku nurin", avasi markkinoiden suojelija, ministeri ja maaherra Esa Timonen lokakuun 8 päivänä 1988. Maaherra Timonen sanoi mm. pitävänsä tapahtumaa aitona ja Pielisen altaalle erittäin sopivana.

Matkailun edistämiskeskuksesta Matti Höök ja piirin kalastusmestari Tenho Kokko puhuivatkin sitten kalastusmatkailusta ja Pielisen kalataloudesta. Kokki Jaakko Kolmonen ja Pertti Pikkarainen Maaseutukeskuksesta opettivat kalankäsittelyä. Muikun perkaus- ja kalakukontekokilpailut ns. isokenkäisille soveltuivat hyvin ohjelmaan. Jaakko Teppo esitti ohjelmiaan, ym.

Ensimmäiset Muikkumarkkinat antoivat hyvän lähtökohdan järjestää tapahtuma myös jatkossa, syksyisenä markkinatapahtumana. Järjestelypäällikkönä ovat olleet mm.  Lauri Kuivalainen, Kyösti Kuivalainen, Esko Leppänen, Jorma Puolanne, Arvo Turunen, Sirkka Frondelius ja Reino Kuivalainen. FSC - Rekiniemen karavaanarit ovat joka vuosi vastanneet liikenne järjestelyistä, sekä markkina tapahtuman kuulutuksista, jotka Aimo Honkanen on hoitanut mallikkaasti. Osallisina tapahtumassa ovat myös toimineet: Työväenyhdistys, Martat, Urheilijat ja Osuuskunta Vuonis. Ohjelmat, sekä teemat on vaihtunut joka vuosi, mutta keskittyen kuitenkin kalastukseen ja kalan hyötykäyttöön.

Yhteenvetoa

Alkuperäisenä tavoitteena oli saada Lieksaan, Pielisen rantamaisemiin, kalastusaiheinen markkinatapahtuma, joka huomataan laajalti itäisessä Suomessa, sekä toteuttaa järjestelyt itsekannattavasti, ilman muiden "hätiin" tulemista. Nyt, kun nämä ensimmäiset markkinat ovat jo historiaa, voidaan tehdä yhteenvetoa näistä vuosista, vai pitäisikö puhua jo vuosikymmenistä ja todeta tavoitteen itsekannattavuuden osalta täyttyneen hyvin. Kannattavuuteen ovat auttaneet vuosittaiset kävijämäärät (noin 1000–2000 maksanutta markkinavierasta), runsas talkootyö ja paikkakunnan talouselämän yms. tuki. Niinpä kaikki tappiontakuut, niin kaupungin, kuin yhteisöjenkin, on voitu jättää joka vuosi nostamatta.

 

  Ylös