In english
Etusivu     Palvelut     Ympäristö     Perinteet     Hinnasto     Yhteystiedot
                   

Villiyrttikurssi 3.-4.6.2017

Kevät tulee ja villivihannekset valtaavat tienoot! Tervetuloa Herranniemeen tutustumaan villiyrttien innostavaan ja ravintorikkaaseen maailmaan. Inspiroivona ja asiantuntevina matkaoppaina toimivat hortaohjaajat ja luonnontuotelan ammattilaiset Marja ja Mauri Åhlberg Luonto Åhlbergista.

Villiyrttikausi on parhaimmillaan kesäkuun alulla ja Herranniemen alueelta löytyy monenlaisia kasveja, joiden tunnistamiseen ja käyttöön Åhlbergit kurssilaiset johdattavat. Kurssi sopii niin vasta-alkajille kuin villivihanneksiin jo perehtyneille osanottajille - kurssilaisten aikaisemmat kokemukset aihepiiristä kartoitetaan ja otetaan huomioon.

Kurssi sisältää kaksi opintotuokiota: ensimmäinen lauantai-iltana ja toinen sunnuntai-aamupäivänä. Lisäksi kurssilaiset pääsevät nauttimaan lauantaina hortalla höystetystä iltapalasta rantapaviljongilla elävää tulta ja Pielisen pintaa ihaillen ja saunomaan rantasaunan lempeissä löylyissä itse kerätyistä villiyrteistä valmistettujen jalka- tai kasvohoitojen kera. Sunnuntaina aloitamme aamiaisella, jonka jälkeen koulutus jatkuu ja kurssi päättyy herkuliseen, villiyrteillä rikastettuun lounaaseen.

Kurssin hinta aamiaismajoituksella on 119 € sisältäen opetukset, iltapalan, saunan, majoituksen mukavissa 2 hengen huoneissa joissa kaikissa oma wc ja suihku, aamiaisen ja lounaan. 1 hengen huonelisä 16 € (emme veloita tätä, mikäli kurssilainen ei ole erikseen toivonut 1 hengen huonetta). Hinta ilman majoitusta ja aamupalaa 80 € / pelkät opetukset ilman lounasta, saunaa ja iltapalaa 50 €.

Sitovat ilmoittautumiset ja tiedustelut Herranniemeen reception@herranniemi.com tai 0400 482 949. Ilmoittautumisen jälkeen laskutamme osallistujilta ennakkomaksuna kurssin opetusosuuden 50 €. HUOM! Varsinainen ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta täytämme muutaman jäljellä olevan paikan jälki-ilmoittautuneilla, joten vielä voit ehtiä mukaan!

Tietoa kouluttajista:

Marja ja Mauri Åhlbergin innostus villivihannesalalle on kova: He valmistuivat ensimmäisten joukossa Raija ja Jouko Kivimetsän järjestämästä, maamme alan johtavasta hortaohjaajakoulutuksesta vuonna 2016. Tämän päälle Åhlbergit ovat opiskelleet luonnontuotealan ammatitutkintoa ja valmistuvat tästä koulutuksesta keväällä 2017. Takana on myös muun muassa keruutuoteneuvojan pätevyyttä ja monenlaisia villivihanneskursseja niin Suomessa, Kreetalla kuin Floridassakin.

Mauri on Helsingin yliopistosta eläkkeellä oleva biologian ja kestävän kehityksen didaktiikan professori.  Hän on lapsesta alkaen harrastanut kasveja ja tuntee Suomen syötävät kukkakasvit lajilleen. Opastaminen sujuu Maurilta ongelmitta myös englanniksi. Marja on tehnyt elämäntyönsä Juuan kunnanvirastolla toimistoalan tehtävissä ja kiinnostunut luonto-alasta jo vuosia sitten.  Maurin innostuksen myötä hän on suorittanut hortaohajaaja- ja luonnontuotealan ammattitutkinnon lisäksi yrtti- marja ja sienikeruuneuvojan pätevyyden. Tämä leipätyöstään jo eläköitynyt pariskunta haluaa nyt omistautua rakastamalleen villivihannesalalle ja perehdyttää mahdollisimman monia innostavan ja elämää rikastuttavan harrastuksen pariin!

Lisää kurssin sisällöstä:


Lauantai 3.4, aloitus klo 16


Villi tervetulomalja, esittelyt ja majoittuminen. Majoittua voi halutessaan jo aikaisemmin klo 14 alkaen. Varsinainen koulutus alkaa klo 17.

Opetellaan tuntemaan lähistöltä villivihanneksia ja villiyrttejä. Kerromme kasvien tuntomerkit, ravintoarvot, käyttömahdollisuudet sekä mahdolliset varoitukset. Koetetaan saada osallistujien omat aikaisemmat kokemukset ja tiedot käyttöön. Tavoitteena on oppia tunnistamaan viisi - kymmenen tavallista "rikkaruohoa" rikkausruohoina: hyvin terveellisen ja maukkaan ruoan raaka-ainelähteinä. Näitä löytyy jokaisen omasta pihasta.

Kerromme villivihanneksista, tuomme kasvit näytille koulutustilaan ja esittelemme innostavasti, miten näitä voidaan käyttää jokaisen osallistujan jokapäiväisessä elämässä. Kerromme terveysvaikutuksista, säilönnästä ja annamme vinkkejä ruuaksi valmistamiseen ja samalla terveelliseen elämäntapaan. Otamme esille myös kauneudenhoitoon käytettävät kasvit ja annamme siihen vinkkejä. Tarjoamme kurssilaisille myös etukäteen valmistetut pienet maistiaiset! Aikaa keskusteluun on myös runsaasti.
Teoriaosuuden jälkeen lähdemme maastoon ja keräämme jalkakylpy- tai kasvohoitoyrtit, joita kurssilaiset voivat käyttää rantasaunalla samana iltana.

Koulutuksen jälkeen nautiskellaan rantasaunasta, Pielisen hellivistä vesistä ja omin käsin kerätyistä hoitoyrteistä, jonka jälkeen kokoonnumme rantapaviljongille elävän tulen ääreen ravitsevalle, runsaalle ja maukkaalle - tottakai hortalla höystetylle iltapalalle.

Sunnuntai 4.4.

Aamupala klo 8 - 9.30: tarjolla normaalien aamiaisherkkujen lisäksi muun muassa villivihannesmunakasta- ja pestoa, sekä talon yrttijuomaa.

Klo 9.30 - 10.00 Toisen koulutuspäivän aloitus:

Jaamme kurssilaisille keräystarvikkeet ja jalkaudumme luontoon opastaen kurssilaisia ”kädestä pitäen” löytämään ja tunnistamaan terveelliset villivihannekset. Samalla on mahdollista kerätä kasveja ja kysellä meiltä kasvien tunnistamisesta, sekä käyttömahdollisuuksista.

Keruuaamupäivän jälkeen nautitaan ravitseva ja herkullinen, villiyrteillä rikastettu lounas.

Tapahtuman Facebook-sivut